Anyatejgyűjtő Állomás

Annak érdekében, hogy a kisbabák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, a WHO, az UNICEF és a legtöbb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a csecsemők hathónapos korukig kizárólagosan anyatejet kapjanak.

Az anyatejes táplálásnak a cukorbetegség, a lisztérzékenység, a gyermekkori daganatos betegségek, az újszülött kori hirtelen halál, az elhízás, valamint számos egyéb elváltozás megelőzésében szerepe van.

A megyében egyedül Szombathelyen, a Szűrcsapó u. 45. szám alatt működik az Anyatejgyűjtő Állomás. 2008. január 1-jétől pedig anyatejgyűjtő körjárat elindításával történik naponta az anyatej begyűjtése.

A 41/2020 (III.11.) Kormányrendelet rendelkezéseit figyelembe véve az Anyatejgyüjtő Állomáson 2020. március 14. napjától az anyatej átvétel és kiadása határozatlan ideig szünetel!

A folyamatos ellátás szombati, vasárnapi és ünnepnapi nyitva tartással biztosított.

Elérhetőség:  94 / 340 560

Az anyatejgyűjtő állomás kettős céllal jött létre:

Az orvos az anyatejet a csecsemő részére gyógyszerként orvosi vényen rendeli a jogszabályban meghatározott jogcím feltüntetésével.

Anyatejet kaphat:

Anyatejes ellátásra jogosult az a csecsemő is, akinek édesanyja:

Az anyuka, akinek sok teje van, de nem akarja felhalmozni, és kiönteni a felesleget, rengeteget segíthet a rászoruló anyukáknak és csecsemőknek azzal, ha leadja lefejt tejét. Elsőként a területi védőnőtől, valamint a gyermekorvosától kaphat tájékoztatást arról, hogy mi ilyen esetben a teendő, valamint érdeklődhet közvetlenül az anyatejgyűjtő állomáson is.

Az első anyatejadást vizsgálat előzi meg, ami nemcsak a babáknak, de a tejet adó mamáknak is biztonságot nyújt.

A tejet adó anyukák kötelező vizsgálatai (amit térítésmentesen vehet igénybe):

A negatív vizsgálati eredmények után steril üvegeket kap a tejadó anya, valamint tájékoztatva van szóban és írásban is a fejés módjáról, az anyatej helyes tárolásáról, a higiénés szabályok betartásáról és az anyatejgyűjtés módjáról.

Reggelente 07.00 – 07.30 között várják a gépkocsivezető érkezését, ezen időpontban tartózkodjanak otthonukban.

A tejet adó édesanyák az anyatej társadalombiztosítási támogatása alapján literenként 2.700 Ft díjazásban részesülnek.

2018 © Egészségügyi és Kulturális GESZ - Adatvédelem - Oldalinformációk