Eseménynaptár: 2024. április

Anyatejgyűjtő Állomás

Annak érdekében, hogy a kisbabák a lehető legegészségesebben kezdhessék életüket, a WHO, az UNICEF és a legtöbb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a csecsemők hathónapos korukig kizárólagosan anyatejet kapjanak.

Az anyatejes táplálásnak a cukorbetegség, a lisztérzékenység, a gyermekkori daganatos betegségek, az újszülött kori hirtelen halál, az elhízás, valamint számos egyéb elváltozás megelőzésében szerepe van.

A megyében egyedül Szombathelyen, a Markusovszky L. u. 8. szám alatt működik az Anyatejgyűjtő Állomás. 2008. január 1-jétől pedig anyatejgyűjtő körjárat elindításával történik naponta az anyatej begyűjtése.

Elérhetőség:  94 / 340 560

Az anyatejgyűjtő állomás kettős céllal jött létre:

Az orvos az anyatejet a csecsemő részére gyógyszerként orvosi vényen rendeli a jogszabályban meghatározott jogcím feltüntetésével.

Anyatejet kaphat:

Anyatejes ellátásra jogosult az a csecsemő is, akinek édesanyja:

Az anyuka, akinek sok teje van, de nem akarja felhalmozni, és kiönteni a felesleget, rengeteget segíthet a rászoruló anyukáknak és csecsemőknek azzal, ha leadja lefejt tejét. Elsőként a területi védőnőtől, valamint a gyermekorvosától kaphat tájékoztatást arról, hogy mi ilyen esetben a teendő, valamint érdeklődhet közvetlenül az anyatejgyűjtő állomáson is.

Az első anyatejadást vizsgálat előzi meg, ami nemcsak a babáknak, de a tejet adó mamáknak is biztonságot nyújt.

A tejet adó anyukák kötelező vizsgálatai (amit térítésmentesen vehet igénybe):

A negatív vizsgálati eredmények után steril üvegeket kap a tejadó anya, valamint tájékoztatva van szóban és írásban is a fejés módjáról, az anyatej helyes tárolásáról, a higiénés szabályok betartásáról és az anyatejgyűjtés módjáról.

Reggelente 07.00 – 07.30 között várják a gépkocsivezető érkezését, ezen időpontban tartózkodjanak otthonukban.

A tejet adó édesanyák az anyatej társadalombiztosítási támogatása alapján literenként 3.500 Ft díjazásban részesülnek.

2018 © Egészségügyi és Kulturális GESZ - Adatvédelem - Oldalinformációk
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support