Eseménynaptár: 2024. április

Védőnői szolgálat

Az országos védőnői hálózat 2015. évben ünnepelte 100 éves évfordulóját. Megalakulása óta sok változáson ment keresztül, de alapgondolata megmaradt “a családok egészségének védelme”. A társadalmi, gazdasági átalakulások, a lakosság kedvezőtlen egészségi állapota újabb kihívásokat állít a védőnők elé. Fő feladatukon – a várandós anyák és gyermekek gondozásán túl a primer prevencióban is jelentős szerepet vállalnak. Tevékenységüket családlátogatás, tanácsadás és közösségi egészségfejlesztő programok keretében végzik.

2005. évben a védőnői szolgálat felépítése megváltozott területi és iskolát ellátó védőnőkre. Ez a változás lehetővé teszi, hogy az iskolát ellátó védőnők még hatékonyabban tudják az iskoláskorúak egészség-magatartását befolyásolni, fejleszteni saját egészségük érdekében.
Szombathely városban 22 területi védőnői szolgálat, az általános- és középiskolákat ellátó 16 iskola védőnői szolgálat és 2 vegyes körzet működik.

Területi védőnő szolgálatok

A 2023. július 1. napjától megvalósult szervezeti átalakulás okán a területi védőnők a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházhoz kerültek át.

Iskola Védőnő Szolgálat

Az iskolavédőnő a feladatait az iskolai ellátásról szóló 26/1997. (IX. 3.) NM rendelet 3. sz. mellékletében meghatározottak alapján végzi általános- és középiskolában egyaránt.

A rendszeresen végzett védőnői szűrések során fény derül sok még kezelhető és kezelést igénylő problémára. Ezen szűrések alkalmával és a védőnő által tartott fogadóórákon lehetőség nyílik kötetlen hangvételű egyéni beszélgetésekre a gyerekekkel, fiatalokkal akár egészségi, lelki vagy életvezetési problémáikról. Kompetenciánk határait ismerve szükség esetén szakemberhez irányítjuk a gyerekeket. A védőnő lehetőséget biztosít a szülőknek is a gyermekükkel kapcsolatos problémák megbeszélésére.

Nyomon követi a krónikus betegségben szenvedő gyermekek állapotát. A gondozás során kiemelt figyelmet fordít a szakorvosnál történő megjelenésre, gyógyszerszedésre, állapotváltozásokra.

Nyitott szemmel jár a gyerekek között nap, mint nap. Ha felfigyel vagy jelzést kap egy gyermek veszélyeztetéséről, a jelzőrendszer tagjaként a pedagógusokkal együttműködve megteszi a szükséges intézkedéseket.

Munkájának kiemelt jelentőséggel bíró területe az egészségfejlesztés, az egészséges életmódra nevelés. A legkisebbektől a legnagyobbakig életkoruknak, érdeklődésüknek, aktuális problémájuknak megfelelő témákban tart órákat. Ebben magas színvonalú segédeszközök, technikai feltételek állnak rendelkezésére.

Az órák témái igazodnak a Népegészségügyi Programhoz:

2018 © Egészségügyi és Kulturális GESZ - Adatvédelem - Oldalinformációk
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support